Nieuwsbrief
Is deze e-mail niet leesbaar, klik hier.
December 2015
Station Arnhem Centraal. (beeld: ProRail)
Eén jaar Spoorbouwmeester: duurzaam verbinden
Als spoorsector staan we voor de taak om ons blijvend in te zetten op integraliteit, samenhang en kwaliteit in alle stationsprojecten en programma’s. De NSP’s bijvoorbeeld illustreren op prachtige wijze de vormgevingsambities van het Spoorbeeld en staan daarmee voor een nieuw elan voor de toekomstige stationsopgaven. De kwaliteit schuilt niet alleen in de architectuur en het interieur maar vooral ook in de wijze waarop station, stad, spoor en omgeving elkaar versterken. Juist door het slim verknopen van belangen, visies en opgaven ontstaan nieuwe vitale plekken: van Utrecht, Delft, Breda en Arnhem tot Rotterdam, Den Haag en Amsterdam Centraal. Dat alles doen we door samen te werken en te verbinden, en door ons als Bureau Spoorbouwmeester sterk te maken voor duurzame transformatie van locaties, aanpak en ideeën. Meer weten over onze ambities? Lees dan hier verder.
Beleid: Spoorbeeld vernieuwt verder in 2016
Het Spoorbeeld is een levend document. Dat betekent dat het continue reageert op nieuwe ontwikkelingen op en rond het spoor. Regelmatig verschijnt nieuwe content op de Spoorbeeld site. Onze ‘digitale drager’ helpt om actuele ontwikkelingen snel en adequaat te delen met onze brede doelgroep. Momenteel werken we aan een forse Spoorbeeld update die in het eerste kwartaal van 2016 online komt. Het betreft reeds goedgekeurd beleid dat we op onze website plaatsen: hierdoor raakt het Spoorbeeld weer helemaal up-to-date. We houden u hiervan op de hoogte.
Overzichtsposter Stationsprojecten
Het station kent vele objecten: van outillage en bewegwijzering tot reisinformatie. Voor iedereen die aan het station werkt, heeft Bureau Spoorbouwmeester een speciale overzichtsposter ontwikkeld met daarop nagenoeg alle stationsobjecten. De gedrukte versie - op A0 formaat ­- is nog steeds verkrijgbaar via Bureau Spoorbouwmeester: stuur een mail naar info@spoorbouwmeester.nl.
Lezing Design Derby: Nederland - België
Op 20 januari 2016 spreekt Spoorbouwmeester Bert Dirrix in het Design Museum Gent over het Spoorbeeld en de overheid als opdrachtgever. Aanleiding is het recent verschenen boek Design Derby Nederland - België (1815-2015), dat een overzicht biedt van 200 jaar vormgeving in beide landen. Andere sprekers op de avond zijn Frederike Huygen, Johan Valcke en Stefan Schöning. Meer info: zie de website van het Design Museum Gent.
Oktober - december
2015 
Terugblik: Spoorbeeld op het podium
Met enige regelmaat vertellen de Spoorbouwmeester en de Spoorbeeld adviseurs over het Spoorbeeld. Een terugblik op de afgelopen maanden:

Spoorbouwmeester Bert Dirrix gaf een lezing voor de directie Erfgoed van het Ministerie van OC&W. Ook hield Bert Dirrix een verhaal tijdens het unieke VHS Jubileumsymposium Spoorbouwmeesterschap, waar ook oud-Spoorbouwmeesters Cees Douma en Rob Steenhuis een lezing gaven. Verder verscheen een groot interview met de Spoorbouwmeester in NRC Handelsblad naar aanleiding van de oplevering van Arnhem Centraal.

Adviseur Jos van den Hende vertelde tijdens de GRAS Kennisboost over het Spoorbeeld en de potentie van het Groninger stationsgebied. Miguel Loos verzorgde een keynote lezing tijdens het seminar Beyond Mobility in Arnhem waar hij sprak over de rijke Nederlandse stationsgeschiedenis.

Tot slot was Bureau Spoorbouwmeester present bij de 50ste Watford Conferentie in Düsseldorf, Duitsland. Miguel Loos vertelde hier namens osn bureau over De Collectie en de betekenis van de waardestellingen die de afgelopen periode in opdracht van NS en ProRail zijn gemaakt.
Artikel over kunstwerk Polly's Picture Show op Amsterdam RAI
Op dinsdag 1 december werd de nieuwe hal van station Amsterdam RAI feestelijk geopend. Onderdeel van de hal is het kunstwerk ‘Mis-en-scène’ van Polly’s Picture Show. Dit bijzondere werk tovert het station om tot een 'theater van het reizen'. Lees  hier het artikel dat Laura van Grinsven er over schreef.
Nieuw: Spoorbeeldverhalen door Kirsten Hannema
Spoorbeeldverhalen is de naam van een nieuwe serie artikelen waarin Volkskrant journalist Kirsten Hannema steeds twee verwante stationsprojecten bespreekt. In de verhalen komen allerlei ruimtelijke thema’s aan de orde. Het verwantschap gaat dwars door de schaalniveaus heen. Zo ontstaan bijzondere koppels: van groot tot klein en van bekend tot onbekend. De eerste drie Spoorbeeld-verhalen staan inmiddels online op onze website: ze gaan over stations in transformatie (Deventer - Delft), iconische stations (Arnhem - Assen) en over verbindende stations (Bilthoven - Breda). Zie ook hieronder voor de drie artikelen:  
Artikel Delft-Deventer
Een ontmoeting met twee stations in transformatie: het omvangrijke maar onzichtbare (want ondergrondse) station van Delft en het monumentale station van Deventer: ...Lees verder
Artikel Arnhem-Assen
Twee provinciehoofdsteden en twee volledig nieuwe en iconische stations. Eén staat in de startblokken (Alkmaar), de ander werd recent opgeleverd (Arnhem Centraal): ...Lees verder
Artikel Breda-Bilthoven
Alle stations verbinden, sommige nog meer dan andere. Zo slechten de stations van Bilthoven en Breda allebei een barrière in de stad, elk binnen hun eigen schaal en context: ...Lees verder